Uitgelegd: de verschillen tussen etiketten, labels en stickers.
Mensen hebben maar al te vaak de neiging deze termen door elkaar te halen. En dit is best gek, want een etiket, label of sticker is eigenlijk elk zijn eigen soort product. Er zijn natuurlijk overeenkomsten: zo zijn ze vaak van dezelfde soort materialen gemaakt, en dienen ze ook allemaal voor het verschaffen van bepaalde informatie tijdens logistiek (verzenden van pakketjes).
Toch leek het ons eens leuk om de verschillen bij deze termen eens duidelijk op een rij te zetten met behulp van de volgende opsomming:
Als eerste: het etiket
Bij etiketten hebben wij het vaak over zelfklevende stukjes textiel. Deze worden bijvoorbeeld op een pakketje geplakt. Eenmaal geplakt kan er tekst op dit etiket worden geschreven. Dit zijn vaak (retour)adressen, maar het kan in principe van alles zijn: bijvoorbeeld productinformatie of een “waarschuwing: fragiel product” tekst.
Naast zelf geschreven etiketten is het ook mogelijk om je etiketten te printen, of kant-en-klaar in te kopen. In dit geval hebben we het over voorgedrukte etiketten. Bij deze etiketten (bijv: een dymo 11354 label) hoeft de gebruiker het etiket alleen nog maar te plaatsen: de rest is al gedaan op een computer of bij een drukker.
Ten tweede: de label
In de praktijk zijn er weinig verschillen tussen een etiket en een label. Het wordt ook vaak voor dezelfde doeleinden gebruikt als een etiket, wat betekent dat er best vaak dezelfde informatie staat. Het belangrijke verschil is echter presentatie: een label wordt vaak aan het pakket of product gehangen, in plaats van geplakt gebruikt te worden.
Hierom wordt een label ook vaak gemaakt met papier of karton, terwijl een etiket vaker wordt gemaakt van plastic of papier met een plastic laag. Omdat een label geen klevende eigenschappen hoeft te bevatten is dit plastic materiaal hier ook niet benodigd.
Tot slot: de sticker
Tot slot maar zeker niet als minst hebben we de sticker. Ook hier geldt dat de verschillen niet denderend zijn: net als een etiket wordt een sticker vaak gebruikt als een te plakken stuk informatie. De sticker moet dus ook klevende eigenschappen bevatten.
In tegenstelling tot een label of etiket bevat een sticker echter vaak geen tekst. Hier-en tegen gebruiken deze producten vaak afbeeldingen: bijvoorbeeld een waarschuwingsdriehoek bij fragiele of gevaarlijke producten.
Ook hier geldt dat de andere vorm van gebruik een gevolg heeft voor het gebruikte materiaal. Stickers worden namelijk vaak van vinyl gemaakt. Dit geeft ze een eigen look & feel (meer glossy look en vaak wat dikker qua gevoel).
De grote verschillen
Hoewel deze drie producten dus wel degelijk verschillen hebben, zit dit dus niet zozeer in het gebruik. Hier is best vaak overlap in. Echter is de manier van gebruik, het materiaal, en de uitstraling bij deze methoden wel degelijk anders!