Dit zijn de voordelen van digitaal leren voor je examen

  |   Online leren

Steeds meer jongeren kiezen ervoor: digitaal leren voor het examen. De tijd van zware boekentassen meezeulen in de examenperiode is voor het grootste gedeelte wel voorbij. Tegenwoordig zetten scholen meer in op het gebruik van digitale apparaten, zoals bijvoorbeeld tablets en laptops. Dat is niet voor niets, want het digitaal leren voor het examen kan verschillende voordelen hebben.

Waarom digitaal leren voor een examen?

Digitaal leren kent vele voordelen. Wie zich digitaal goed voorbereidt voor het examen, zal merken dat het resultaat op het examen ook een stuk beter is. Bij het digitaal leren voor havo examen, betekent dit dat de score zomaar een punt hoger kan uitvallen op de examens. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Dat komt doordat de digitale leerstof vaak bestaat uit het leren met video’s als toevoeging op de les.

Doordat alle examenstof verfilmd is, zie je alle examenstof voor je. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je over belangrijke stof heen leest of dat je iets mist. Als je de informatie uit de video kunt onthouden en visualiseren, heb je de belangrijkste stappen naar het examen al gezet.

Op eigen tempo leren

Het is belangrijk dat je goed de tijd kunt nemen om voor het leren van je examen. Uit onderzoek van de overheid blijkt ook dat het digitaal leren grote voordelen kent. Zo leer je bijvoorbeeld op je gemak en in je eigen tempo. Het is voor veel studenten een stressvolle ervaring als ze zelfstandig aan het werk moeten en geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Het gevoel dat je steeds meer achter komt te liggen op je klasgenoten of studiegenoten, kan leiden tot meer stress. Juist doordat leerlingen die spanning al voelen, concentreren zij zich op de problemen, in plaats van op de lesstof.

Om deze reden is het belangrijk om te ontspannen en rustig op eigen tempo de video’s te bekijken. Daardoor heb je altijd een houvast en heb je ook beter overzicht van wat je nog moet leren en wat je al weet.

Leren waar je maar zou willen

Door gebruik te maken van digitaal leren voor het examen, kun je overal leren waar je maar wilt. Je hebt alleen een internetverbinding nodig, zodat je de uitlegvideo’s kunt bekijken. Wanneer en hoe je de video’s bekijkt, mag je volledig zelf weten. Waar je een leraar die de lesstof uitlegt niet op pauze kunt zetten, kan dat bij de filmpjes wel. De docent vragen om het nog een keer uit te leggen, is vaak een probleem. De docent heeft er de tijd niet voor of andere klasgenoten vinden het vervelend. Daardoor is er vaak een schaamte om, om meer uitleg te vragen. Om deze reden is het digitaal leren een groot succes. Het is namelijk mogelijk om de filmpjes zo vaak te herhalen als nodig.

Uitlegvideo’s meer up-to-date dan schoolboeken

Ben je klaar om zo min mogelijk boeken mee te nemen naar school en je echt goed voor te bereiken op toetsen, SE’s en CE’s? Dan is het digitaal leren een van de beste manieren om jezelf voor te bereiden. Ieder jaar veranderen de onderwerpen en dus ook de leerstof voor het Centraal Examen. Het is voor veel middelbare scholieren een van de spannendste periodes in hun leven. Zullen ze slagen of zakken? Door gebruik te maken van de up-to-date uitlegvideo’s en onderwerpen, is het in ieder geval mogelijk om je goed voor te bereiden. Het aanbod staat in tegenstelling tot bij een lesboek niet stil. De stof wordt ook voortdurend verbeterd, waardoor de lesstof ook steeds duidelijker wordt.

Online examentraining

Middelbare scholieren kunnen profiteren van online examentraining. Dankzij de korte en toegankelijke uitlegvideo’s weet je precies wat je moet weten voor het examen. Leren uit boeken is vaak saai, maar de uitlegvideo’s werken vaak goed voor leerlingen met dyslexie of concentratieproblemen. Daarmee is leren voor iedereen toegankelijk.