Met deze vier tips houd jij je studiekosten laag

  |   Online leren

Studeren kost een heleboel tijd maar helaas ook geld. Studeren is nu eenmaal duur. Het is dan ook geen wonder dat veel afgestudeerden blijven zitten met een flinke studieschuld. Met deze vier tips hopen wij je een beetje uit de studieschuld te helpen en ervoor te zorgen dat jij de studiekosten laag kunt houden. Je wilt immers je geld liever spenderen aan leukere dingen 😉

Een bijbaan

De meest logische tip is natuurlijk om een bijbaantje te zoeken voor naast je studie. Hiermee kun je extra geld verdienen om je studie van te betalen, te sparen en leuke dingen te doen. Je kunt ervoor kiezen om een bijbaantje te nemen voor in het weekend, waarin je hele dagen kunt werken of voor een baantje op de doordeweekse avonden, zoals in de supermarkt. Je bouwt een gezellige band op met collega’s en verdient ook nog eens wat geld.

Thuis blijven wonen

Mits het mogelijk is, kun je natuurlijk het best nog even thuis blijven wonen. Het is vaak niet helemaal optimaal, omdat veel studenten ook graag op zichzelf willen gaan wonen. Je groeit gewoon uit je ouderlijk huis en je merkt da het steeds vervelender wordt om bij je ouders te wonen. Maar in het kader van de kosten besparen, is he wel een ideale oplossing. Dat scheelt een hoop huurkosten, boodschappen en andere kosten.

Tweedehands boeken

Veel studies vragen je om dure boeken aan te schaffen die je vervolgens nooit meer gebruikt. Bovendien gaat het vaak om nieuwe drukken die je verplicht moet kopen, terwijl er weinig verschil is met de vorige druk. In plaats van dat je die dure boeken gelijk aanschaft, kun je twee dingen doen. 

Je kunt ten eerste afwachten of de boeken ook daadwerkelijk nodig hebt en of je ze dan niet gewoon kunt lenen via school. De meeste scholen hebben namelijk wel een gemeenschappelijke bibliotheek of mediatheek waar je lesboeken kunt lenen. Dit scheelt je al flinke kosten! Je kunt als tweede optie ook ervoor kiezen om de boeken voor de zekerheid wel aan te schaffen, maar dan tweedehands.

Er zijn talloze websites waar studieboeken voor een betere prijs worden aangeboden, zoals Marktplaats of Bol.com. De boeken zien er vaak nog hartstikke prima uit, maar zijn vaak al de helft goedkoper. Ook kun je natuurlijk afspreken dat je de boeken deelt met een klas- of huisgenoot en zo ook de kosten deelt.

Online studies

Wil je graag nieuwe dingen leren of een online opleiding volgen? Slim idee! Soms zijn online cursussen geheel gratis of aantrekkelijk geprijsd. Bovendien zijn er ook platforms waar je een budget kunt aanvragen voor het volgen van een opleiding, zoals STAP Budget. Dit scheelt behoorlijk in de kosten, maar je kunt wel jezelf verder ontwikkelen.