Waarom en waar SNMP monitoring?

  |   Nieuws

Een bedrijfsnetwerk aanleggen doe je niet elke dag. Maar hoe bouw je zo’n netwerk op? Of wil je juist jouw huidige netwerk uitbreiden? Te makkelijk denken over het aanleggen of uitbouwen van een netwerk kan funest zijn. Het netwerk is namelijk het hart binnen je bedrijf. Een stabiele verbinding zorgt ervoor dat de mensen binnen het bedrijf productief aan de slag kunnen gaan en het beste resultaat kunnen boeken. Bij een goed netwerk is SNMP monitoring essentieel. In dit artikel gaan we daarom ook in op de vraag waarom en waar SNMP monitoring?

Wat is eigenlijk een bedrijfsnetwerk?

Een bedrijfsnetwerk koppelt alle machines en ICT-apparatuur aan elkaar zodat er verbindingen met computers en machines zijn of ontstaan. Bijvoorbeeld een computer die een verbinding heeft met een printer in het bedrijf. Dit is erg handig voor de productiviteit van het bedrijf. Medewerkers moeten immers efficiënt kunnen werken. Een netwerk is de verbinding met binnen en buiten en bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Bekabeling en actieve en passieve componenten. Nu we weten waar een netwerk allemaal uit bestaat is het handig om te weten waar we allemaal rekening mee moeten houden om de juiste materialen te selecteren voor het netwerk in kwestie. Hier gaat het nog niet om SNMP monitoring. Op de vraag waarom en waar SNMP monitoring komen we later in dit artikel met een antwoord. De materiaalkeuze hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  • Netwerkomgeving
  • Netwerkbelasting
  • Bouwkundige omvang van het gebouw

De omgeving waarin een bedrijfsnetwerk zich bevindt, heeft grote invloed op de soorten materialen die worden toegepast. Qua netwerkomgeving maken we onderscheid tussen twee soorten omgevingen, namelijk een industriële omgeving of een kantoor omgeving. Je kunt je voorstellen dat in een fabriekshal ter grootte van twee voetbalvelden hele andere factoren op een netwerk van toepassing zijn dan bij een kantoor waar vijf computers staan.

Belasting van het netwerk en de bouwkundige omvang

Het type bedrijfsnetwerk hangt ook sterk af van hoe zwaar een netwerk belast wordt. Dat betekent dat de eisen voor het bedrijfsnetwerk een grote invloed hebben op de keuze van het materiaal. Het klinkt natuurlijk logisch, maar hoe zwaarder een netwerk belast wordt, hoe hoger de kwaliteit van het netwerk moet zijn. Tot slot bepaalt de bouwkundige omvang van het gebouw eigenlijk waar een bedrijfsnetwerk aan moet voldoen. Afstanden tussen gebouwen en de ligging van het gebouw in kwestie spelen een belangrijke rol in de keuze voor de netwerkmaterialen. Houd daarmee rekening met verlies van signaal en de sterkte van het netwerk.

SNMP monitoring en de voordelen

Waarom en waar SNMP monitoring? Met SNMP monitoring kan je de verschillende soorten apparaten in het netwerk bewaken. Het is een tool om de netwerkinfrastructuur te monitoren en biedt netwerkbeheerders apparaatgerichte zichtbaarheid. SNMP monitoring is niet specifiek ingericht voor een enkele leverancier. Daardoor is het een bruikbare tool om apparaten van verschillende leveranciers te controleren met SNMP monitoring. Ook bestaat er de mogelijkheid voor server monitoring. Professionals kunnen kijken wat er aan tools voor SNMP monitoring nodig is binnen een bedrijfsnetwerk en dit afstemmen voor het beste resultaat.